Farouq over Sena

Ik ontmoette Sena een jaar of 10 geleden tijdens een buikdansfeest in Amsterdam. Ik had gehoord dat er een nieuwe buikdansdocente was in Spijkenisse. Ze was Nederlandse maar had een jaar of 25 in Duitsland gewoond waar ze haar dansopleiding had gevolgd. Ook had ik gehoord dat ze het niveau in Nederland laag vond. Daar heb ik haar toen over aangesproken. Het was uitgesproken en daarmee was het voor mij afgesloten.

Kort daarna ontdekte ik dat Nederland in de vorm van Sena een kostbare parel aan de halsketting had toegevoegd gekregen. Ik zag een optreden van haar: heel natuurlijk, goed in de muziek, echt Egyptisch en het bleek geheel geïmproviseerd te zijn zonder het perfectionistische tintje wat ik zo vaak bij de Duitse danseressen had gezien. En ze bleek nog veel meer in huis te hebben. Als docente bleek ze een ware meesteres in het verzorgen van workshops, zowel in improvisatie als in choreografie. Ze beschikt over een geweldig arsenaal aan combinaties die ze moeiteloos aaneen rijgt en ze biedt daarbij haar cursisten een grote uitbreiding van hun dansrepertoire aan, zonder dat haar cursisten hun eigenheid verliezen: het grootste geschenk dat je cursisten kunt bieden! Altijd ben ik weer onder de indruk van het niveau van de cursisten die ze klaarstoomt naar hun dansvolwassenheid. Je ziet meteen dat dat haar cursisten een enorme bagage hebben meegekregen. De groepschoreografieën die ze maakt zijn altijd weer een positieve en creatieve verrassing voor het oog en het hart. En haar solochoreografieën blijven altijd hun natuurlijkheid behouden, wat heel moeilijk te bewerkstelligen is voor westerse danseressen. In haar lessen is altijd een goede sfeer en ze waakt als een moeder over haar cursisten.

Als ik één specialisatie van Sena mag noemen is dat de Baladi. Als geen ander is ze is staat zowel de ziel als de structuur van de Baladi uit te leggen en over te brengen. In haar optredens is ze de verpersoonlijking van de Baladi. Als je haar niet zou kennen zou je geloven dat er een Egyptische danseres op het podium staat. Ik heb gezien dat Egyptenaren bij haar optredens volkomen uit hun dak gaan. Kun je een groter compliment krijgen dan dit laatste?

Het zal dan ook niet verbazing wekkend zijn dat Sena voor mij één van de grote inspiratiebronnen is geworden van de Nederlandse buikdans en dat er tussen ons een dikke vriendschap is ontstaan. Urenlang kunnen we praten over onze passie, de buikdans, een passie waar we nooit over uitgepraat raken.


Peter Verzijl (Farouq)

 

Terug naar Artikelen