Verzamelde tips voor workshops van andere danseressen en dansers.
Vergelijk je niet met de andere leerlingen.
Ik herinner me nog, dat ik me als beginner in een workshop zeer ontoereikend en ongeschikt gevoeld heb. Je voelt je, als of iedereen toekijkt hoe jij staat te stuntelen. In werkelijkheid concentreert iedereen zich meer op zichzelf en de lerares.
Een goede ademtechniek kan erg helpen. Adem diep, rustig en regelmatig. Richt je focus op de lerares en probeer ″aanwezig″ te zijn. Voorkom dagdromen of gedachten aan je (vermeende) ontoereikendheid en probeer eenvoudig je best te doen. Probeer een verbinding te leggen tussen nieuwe bewegingen en oude, die je reeds kent. Wanneer een lerares een beweging voordoet die je niet begrijpt, overleg dan of hij je aan een andere beweging herinnert die je al kent. Dit helpt vaak om de nieuwe beweging te begrijpen.
Wanneer je zonder pauze chagrijnig wordt, of je bloedsuikerspiegel daalt, breng dan een paar vijgen of snackreep o.i.d. mee. Het liefst natuurlijk zonder luid knisperende verpakking zodat je tussendoor discreet hapjes kunt nemen.
De meeste van ons kennen de lerares uit de eigen regio. Maar, wanneer jij niet diegene bent die betaald wordt voor de workshop, respecteer dan de workshopdocente. Wees rustig, beleefd en corrigeer nooit de leerlingen om je heen. Het is onnodig de lerares
″uit te dagen″ of te laten zien dat je al wat kent van wat ze jullie leert. Laat je ego buiten en leer bescheiden te zijn. :−)
Op zijn minst wordt je als goede klasgenote gezien.
Het belangrijkste is, je te ontspannen en te genieten.
Wat neem je mee naar een workshop?
-
Water, water, water… soms wordt het beschikbaar gesteld, vaak niet. Neem het mee en DRINK HET!
-
Geschikte danskleding, niets overdreven. Heupdoeken − de munt− en kralendoeken − zijn vaak erg luidruchtig. In een ruimte vol rinkelende munten is het moeilijk de muziek of de lerares te horen. Draag een ″stille″ doek.
-
Neem altijd een sluier en wijde rok mee, voor het geval dat je die nodig hebt. Vraag, van te voren, of een stok, zills of andere accessoires nodig zijn.
-
Beenwarmers, dansschoenen, haarbanden, naaisetje enz. Alles wat je maar denkt te kunnen gebruiken neem je mee.
-
Notitieblok en pen.
-
Handdoek. Een waaier (niet nodig, maar wel praktisch) Het kan heet worden! Wanneer je snel transpireert, neem dan ook een deodorant mee, maar wel liefst een reukloze.
-
Licht, eenvoudig eten dat je energie op peil houdt maar niet zwaar op de maag ligt. Sinaasappelpartjes zijn erg verfrissend.
-
Geld − er zijn vaak dingen te koop :−)
-
Je lach en je goede manieren. Groet je medeleerlingen, duw ze niet opzij en let erop dat je dansaccessoires niemand kunnen bezeren.
Tot zover je workshopuitrusting. Het lijkt veel, maar het past allemaal in een normale tas. De eetwaren kunnen ook in een apart tasje meegenomen worden. Het lachen en de goede manieren, ook al zijn dat ″grote″ zaken, nemen helemaal geen plaats in.
De juiste plek
Vindt een plekje waar je naar voren kan kijken. Wees je bewust van de anderen, zij willen ook graag iets zien.
Wees niet bang om vragen te stellen. Als jij het niet doet, grote kans dat anderen het ook niet durven. Schaam je niet om te zeggen: ″ik begrijp het niet, kunt U het nog een keer voordoen?″
In veel workshops worden de rijen gewisseld, dus werk daar aan mee. Je kunt niet altijd vooraan staan.
Wees je bewust van het niveau en het doel van de workshop. Wanneer je als beginner in een Master Class belandt, ben je compleet verloren en zul je de anderen ophouden omdat je gewoon niet mee kunt komen.
Maak notities (als je geen perfect geheugen hebt dat jaren meegaat). Noteer de naam van de docente, de datum, de gebruikte muziek enz. Wanneer dit niet tijdens de workshop mogelijk is, neem dan na afloop de tijd daarvoor − in iedergeval diezelfde dag! Beschrijf nieuwe bewegingen, noteer niet alleen maar de namen ervan. Neem de notities meerdere keren door, dat helpt je te herinneren.
Vaak kan het moeilijk zijn een choreografie op te schrijven. Enkele combinaties noteren is dan een goed idee. Wanneer bijlagen uitgedeeld worden, vul die dan zelf aan. Indien nodig, ga dan even aan de kant om te schrijven. Laat je papieren en⁄of notitieblok en pen niet op de dansvloer liggen!
Als je vaak workshops in een andere plaats bezoekt, schrijf dan de gegevens daarvan op. De route, hotels in de omgeving, restaurants enz. Wie weet ga je er nog een keer naar toe. Vergeet ook het telefoonnummer van de studio niet.
Warming up en cooling down.
Als je niet gewend bent 3 tot 5 uren te dansen, bereid je dan maar voor op vermoeide spieren. Verdeel je krachten evenredig.
Bestaat de workshop uit twee dagen, neem dan de 2e dag ruim de tijd voor een warming−up.
Probeer andere mensen te leren kennen. Dat kan best moeilijk zijn als je verlegen bent of met een groep vriendinnen komt. Maar een groot deel van het plezier bij een workshop, is nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan tijdens de pauze, of voor en na de cursus.
Je hebt je goede manieren ingepakt en je zult dus niet praten, groeten of reclame voor jezelf maken tijdens de les! Achteraan of aan de zijkant staan is geen reden om niet stil te zijn tijdens de les.
Laat geen waardevolle zaken rondslingeren. Zeker niet als het om een openbare locatie gaat die een open toegang heeft.
Laat je gezonde verstand werken.
Wanneer er een lunchpauze is, wees dan weer punctueel terug in de les. Indien mogelijk, bedank dan de lerares en de organisatie. Aan het einde van een workshop is het vaak erg druk en lukt dit soms niet.
Als de workshop goed bevallen is, stuur dan later een klein kaartje. Hoe meer workshops je bezoekt, des te meer je van elke les leert. Wanneer je vernieuwd er vandaan komt en één of twee combinaties mee naar huis neemt, heb je het goed gedaan.
Als je liever achteraan staat en de rijen worden naar voren gewisseld, benut dan die kans om de lerares beter te kunnen zien, in plaats van direct weer naar achter te vluchten.
Schrijf alle bewegingen op die je leert − ook de grondbewegingen − en vul de lijst al doende aan met de variaties. Deze lijst zal je later een goede hulp blijken als je zelf een choreografie maakt.
SENA
Terug naar Artikelen