Wat is buikdansen ?

Oorspronkelijk is de oriëntaalse dans een vruchtbaarheidsritueel en vond plaats in religieuze rituelen en ceremoniën. De dans drukt
het eeuwig durende geheim van leven en dood uit.

Buikdans is door de eeuwen heen bewaard gebleven door zijn betoverende en magische uitstraling. In de oriëntaalse wereld werd
(en nog!) deze dans hoofdzakelijk door vrouwen en voor vrouwen gedanst in de beslotenheid van het huis. De hier gebruikelijke
naam "buikdans" is ontstaan in onze westerse wereld tijdens de Wereldtentoonstelling 1893 in Chicago waar toentertijd Egyptische danseressen optraden.

Het Arabische woord voor buikdans is "raqs sharki". De traditie van dit woord is de dans zijn culturele waarde te geven.
Deze dans brengt u in een andere wereld en roept stemmingen bij u op waar niet aan te ontkomen is.

Hier is de definitie van de danseres Habiba in het Amerikaanse buikdansblad Habibi, vrij vertaald door Farouq (Peter Verzijl).

"De dans die we buikdans noemen en in het Arabisch "Raqs Sharqi" heet, is duizenden jaren oud en kent vele facetten. Het valt onder de categorie van solo-improvisatiedansen. Het stelt improvisatie boven choreografie en is een fantastische manier van zelfexpressie. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het zo populair is geworden in de gehele wereld. De klassieke bewegingen lijken op Islamitische beeldende kunst in de vorm van het terugkomen van geometrische patronen. Het heeft 5 kwaliteiten gemeen met Islamitische kunst:

* Abstractie
* Improvisatie
* Kleine details
* Seriële structuur en een serie
* Mini climaxen.

Er zijn geen vaste betekenissen van handbewegingen en er zijn geen strikte choreografieën. De torso en de heupen interpreteren de muziek. In tegenstelling tot westerse dansvormen zoals ballet is het niet belangrijk grote grondpatronen te maken of de zwaartekracht te overwinnen. De bewegingen zijn aardgebonden, de heupen en de beats in de muziek zijn de belangrijkste connecties in de dans, de armen framen het lichaam, het is gecontroleerde en samengebalde emotie, het heeft een teruggehouden en verborgen intensiteit zonder wild te worden."

En nu de vraag kan ik dit ook leren?

  • Ben ik niet te oud?
  • Ben ik niet te jong?
  • Ben ik niet te dik?
  • Ben ik niet te dun?

Deze dans is niet aan leeftijd en/of gewicht gebonden! Mijn ruim
25 jarige dans- en les ervaring hebben mij geleerd dat het voor
veel vrouwen een groot probleem is hun figuur, dik of dun, te kunnen
of willen accepteren.

Ook is deze dans uitermate geschikt voor vrouwen met rug en/of nekklachten. Ook de buik- en bilspieren worden verstevigd tijdens de trainingen. Deze dans geeft de mogelijkheid je weer thuis te voelen in je lichaam en je vrouwelijkheid opnieuw te ontdekken.

Nieuwsgierig geworden? Meld je dan nu aan voor een buikdanscursus, de mogelijkheid van een proefles is altijd aanwezig.

Terug naar Artikelen